TMGD

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı


TMGDK NE YAPAR?

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yetkilendirilen tmgd kuruluşları, sektörde tehlikeli madde ile ilgili süreçlerde işlem yapan işletmelere danışmanlık hizmeti vermektedir.

ADR sürecine dahil olan bu işletmeler, taşıyıcı, alıcı, dolduran, boşaltan, gönderen, paketleyen, yükleyen, depolayan gibi konumlarından dolayı işletmelerinde tmgd bulundurmak yada bu hizmeti tmgdk’ lardan almak zorundadırlar. Bir takvim yılı içinde Bulaşıcı madde, Radyoaktif madde ve patlayıcı madde (Bu sınıflar için miktar limiti yoktur) haricinde net 50 ton yada üstü tehlikeli madde ile uğraşan işletmeler için bu zorunluluk 2018 yılının Ocak ayında başlamıştır.

Bu süreçte, Türkiye’de yetki almış 305 adet tmgdk, özellikle kurumsal işletmelerin hizmet aldığı kuruluşlardır. Bakanlığın, işletmelerin ve sektörün bu kuruluşlardan beklentisi aslında tmgd hizmetinin profesyonel olarak, sürdürülebilir ve kaliteli bir standarda oturtulmasıdır.


Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) Nedir?

TMGD’ nin açılımı Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı’dır.

Bugüne kadar 48 ülkenin yer aldığı Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması’na (ADR) Türkiye’de 2010 yılında imza atarak kabul etmiş ve süreç içinde bu konuda hazırladığı tebliğ ve yönetmeliklerle ADR hükümlerini uygulamaya başlamıştır. ADR mevzuatı gerekliliklerinden biri olarak Bölüm 1.8. uyarınca Tehlikeli Malların Karayolu ile Taşınması Kapsamında Faaliyette Bulunan Firmaların “Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı” (TMGD) bulundurması gerekmektedir.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı’ nın büyük sorumlulukları vardır ve bu sorumlulukları yerine getirmekle yükümlüdür. Öncelikli olarak yurt içinde ve yurtdışına taşınması sağlayan tehlikeli maddelerin güvenli olarak taşınmasını sağlamak ve gerekli önlemleri en başından almak zorundadır. Bu kişiler mevzuat kapsamında işlemlerini yürütmektedir.


Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Görevlendirilmesi

  • Genel Farkındalık, Göreve Yönelik Eğitim ve Emniyet Eğitimleri
  • İşletmelere Özgü Dokümantasyon
  • Aylık Düzenli Saha Ziyaretleri
  • Uygunsuzluk Yönetimi, Düzeltici ve Önleyici Faaliyet Prosedürleri
  • Ulusal ve Uluslararası Mevzuat Takibi
  • Tehlikeli Madde Rehberi Hazırlanması
  • Patlamadan Korunma Dokümanı Hazırlanması
  • Yıllık Faaliyet Raporu İşlemleri
  • Kaza Raporu İşlemleri
  • Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi ve Tehlikeli Madde Uygunluk Belgesi
  • TMGD/TMFB Muafiyet Raporunun Hazırlanması
  • Taşımacılık İşleminde Zorunlu Olan Etiket, Levha, Turuncu Plaka ve Teçhizat Temini

  • Hangi sektörler TMGD almak zorundadır?

    Tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan ve bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan olarak faaliyette bulunan Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi sahibi olan işletmeler ile toplam araç taşıma kapasitesi elli ton ve üzerinde olan taşımacılık işletmeleri ile bu kapsamdaki tehlikeli maddeleri geçici olarak depolayan işletmeler.

    Miktarına bakılmaksızın taşıma kategorisi sıfır olan tehlikeli maddelerle örneğin radyoaktif maddeler, bulaşıcı maddeler, zehirli maddeler, patlayıcı maddeler ile iştigal eden ve tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan, gönderen, paketleyen, yükleyen ve dolduran olarak faaliyette bulunan işletmeleri,

    Tehlikeli Maddelerin Denizyoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik Kapsamında maddesi kapsamında Tehlikeli Madde Uygunluk Belgesi sahibi kıyı tesislerini,

    Deniz ticareti çerçevesinde tehlikeli yükler ve yükleme emniyeti bakımından tehlike arz eden yüklerle ilgili gözetim faaliyetlerini gerçekleştiren gerçek ve tüzel kişiler

    Tehlikeli Maddelerin Demiryolu ile Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında Demiryolu Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi sahibi olan işletmeleri kapsar.

    Buna göre Sağlık Kuruluşları (Hastane, Tıp Merkezleri vb.), Akaryakıt Sektörü, Denizcilik Sektörü, Lojistik Kuruluşları (Dağıtım merkezleri, Depo, Antrepo, Taşımacılar, Depolama Tesisleri,) Perakendecilik Sektörü, Dağıtım Merkezleri, Tarım Kuruluşları Beton Santralleri, Deri Sanayi, Kimya Sanayi, Madencilik Kuruluşları, Deniz gözetim firmaları, Kıyı Tesisleri, Liman İşletmeleri, Kozmetik firmaları, Atık Taşıyan firmalar, şehirlerde bulunan doğal gaz dağıtım şirketleri gibi firmalar zorunlu olarak Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) hizmeti almak durumundadır.

    Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı (TMGD) Hizmetini Kimler Verebilir?

    Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hizmetini T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü’nce yetkilendirilen Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Yetkili Kuruluşlarından yasal mevzuatlar çerçevesinde verilir.

    TMFB

    TEHLİKELİ MADDE FAALİYET BELGESİ

    Tehlikeli maddelerin karayoluyla taşınması kapsamında; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank-konteyner/taşınabilir tank işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla iştigal eden işletmelerin, almak zorunda oldukları belgeye Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi denir. Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesinin amacı, tehlikeli maddelerle iştigal eden işletmelerin, kayıt altına alınmasıdır.

    TMFB ALMA ZORUNLULUĞU

    Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi

  • Tehlikeli maddelerden bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank konteyner/taşınabilir tank işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla iştigal eden işletmeler, Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak zorundadırlar.
  • Sınıf 1, Sınıf 6 ve Sınıf 7 kapsamındaki tehlikeli maddelerle iştigal eden işletmeler, herhangi bir işlem miktarına bağlı olmaksızın Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak zorundadırlar.

    Bu kapsam dışında kalanlar tehlikeli madde ile iştigal etseler de, Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almalarına ilişkin zorunluluk bulunmamaktadır.

    Ayrıca; Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre C1, C2, K1, K2, L1, L2, R1, R2 yetki belgesine sahip olup, Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında sadece taşımacılık faaliyetinde bulunanların da zorunluluğu bulunmamaktadır

    Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi alınmasına ilişkin, başvuru sürecine dair dosyanın hazırlanması ve sürece dair iş ve işlemlerin takip edilmesi hususunda FAZİLET TMGDK olarak hizmet sağlamaktayız.